Vem formgav? Grafisk form: Martin Frostner.

Vem formgav? Ändra normen genom att ställa frågan!

Fotografer, författare, konstnärer – det är en självklarhet att alla namnges men detsamma gäller inte grafiska formgivare. Hjälp oss att ändra på det! Nästa gång du ser en affisch, tidning, logga, bokomslag med anonym avsändare – ställ frågan direkt: Vem formgav?

Trots att den är ett viktigt inslag i den visuella kulturen har grafisk form inte en lika framskjuten roll som andra kreativa discipliner. Det är en självklarhet att kredda fotografer, konstnärer och musiker men de grafiska formgivarna är nästan alltid anonyma. Svenska Tecknare vill ändra på det och hoppas att fler med oss vill lyfta upphovspersonerna!

Hur ändrar vi normen?
Genom att ställa frågan: Vem formgav? Använd #vemformgav i sociala medier varje gång formgivaren inte är namngiven. Ju fler som ställer frågan desto större effekt och normförändring kan vi få.

– Jag är helt övertygad om att många är intresserade av att veta vem som formgett. Jag tror även att det finns ett stort värde för uppdragsgivare i att öppet stoltsera med att de anlitar professionella grafiska formgivare för sin hemsida, logga eller omslag, säger Nille Svensson, styrelseledamot i Svenska Tecknare och grafisk formgivare.

Nille Svensson. Foto: Julia Peirone.

Handlar om att bryta en vana
Utöver det ideella värdet i att namnge formgivaren finns det andra skäl till att lyfta upphovspersonerna. Att den grafiska formgivaren systematiskt inte namnges kan bidra till uppfattningen att form och design inte har samma värde eller betydelse som andra kreativa discipliner.

– Genom att koppla verket till upphovspersonen kan vi lyfta grafisk forms värde. Sen kan man även se det rent kommersiellt: det blir enklare för uppdragsgivare att hitta formgivare när de vet vilka som skapat olika verk, säger Nille Svensson.

Viktigt att även lyfta illustration
Även om initiativet #vemformgav framför allt handlar om att uppmärksamma grafisk form, vill Svenska Tecknare också arbeta för att illustratörer, animatörer och serietecknare blir namngivna i högre grad.

– Svenska Tecknare  kommer att kontakta förlag, tidningar, museer med flera för att försöka få dem att namnge alla visuella kreatörer i samband med publiceringar för att ändra normen för namngivning, säger verksamhetsledare Sandra Nolgren.

Ställ frågan med oss: #vemformgav

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.