Amanda Ghanbari Lundberg, förbundsjurist. Foto: Lina Beu

Går det att förhindra att ens bilder används för kommersiell AI-träning?

Det är svårt att stoppa AI-tjänster från att använda sig av det bildmaterial som upphovspersoner skapar och som finns sökbart på nätet. Men Svenska Tecknares jurist Amanda Ghanbari Lundberg berättar här om tjänsten Spawning ai-txt, som upphovspersoner kan använda sig av för att förhindra AI-aktörer från att använda deras verk som träningsdata.

Spawning som ligger bakom tjänsten Have I Been Trained? har lanserat ännu en tjänst som heter Spawning ai-txt. Tjänsten hjälper upphovspersoner att stoppa AI-aktörer såsom Midjourney och Stability AI från att använda deras verk som träningsdata som de sedan kan skapa nya verk utifrån. Fördelen med den nya tjänsten är också att den inte påverkar sökoptimeringen av din sajt. Spawning beskriver att deras tjänst ai.txt:

”Sets machine readable permissions for commercial text and data mining. It resides in the root directory of your website and provides instructions on whether the images, media, and code hosted on your domain can be used to train AI models”. 

Det kan låta krångligt men vår förbundsjurist Amanda Ghanbari Lundberg går här igenom stegvis hur man som kreatör kan använda sig av tjänsten på sin egen hemsida. Håll i hatten – det blir tekniskt!

Hur kan jag förhindra att materialet på min hemsida används för kommersiell AI-träning?
Genom att göra ett förbehåll i maskinläsbart format kan du förhindra att materialet på din hemsida automatiskt extraheras och kopieras av andra. Det innebär att du gör ett filformat som är strukturerat på ett sådant sätt att det enkelt kan läsas av ett datorprogram.

Hur gör jag ett sådant förbehåll i maskinläsbart format?
– Ett sätt är att lagra en så kallad txt-fil i din hemsidas rotkatalog. Ai.txt-filen ger sedan maskinläsbara instruktioner om huruvida innehållet på din hemsida får användas för kommersiell AI-träning.

Om jag redan har en robots.txt-fil, behöver jag verkligen en ai.txt-fil också?
– Ja, en ai.txt-fil är inte riktigt samma sak som en robots.txt-fil. En ai.txt-fil ger därför ett annat skydd. Du kan läsa mer om hur och varför här.

 Påverkar den här ai.txt-filen sökoptimeringen för min hemsida?
–Nej, ai.txt-filen påverkar inte sökoptimeringen. Det innebär att det här är en tjänst som inte gör att du blir mindre synlig online.

Ger den här tjänsten ett absolut skydd mot kommersiell AI-träning?
– Även om många aktörer respekterar de förbehåll som framgår av ai.txt-filen finns det tyvärr alltid en risk för att alla inte gör det. Ai.txt-filen ger alltså inget absolut skydd, men får alltjämt ses som ett effektivt sätt att göra förbehåll på och främjar utvecklingen av etisk AI.

Hur gör jag om jag vill använda mig av den här tjänsten?
– Ai-txt-generatorn har skapats av konstnärsnätverket Spawning och all information du kan tänkas behöva finns på deras hemsida. Klicka här för att ta dig direkt till ai.txt-generatorn och för mer information om gratistjänsten, hur du tar fram en ai.txt-fil och installerar den på din hemsida.

Behöver du hjälp?

Våra förbundsjurister hjälper dig i frågor som rör AI och ger annan form av juridisk rådgivning. Den juridiska rådgivningen är till för Svenska Tecknares medlemmar. Kontakta den juridiska rådgivningen.

Inte medlem? Ansök om medlemskap här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.