Konsten att leva på det vi gör. Grafisk form och illustration av Karolina Eriksson och Ola Jeppsson, OK Studio.

Konsten att leva på det vi gör

– Svenska Tecknare lanserar praktiskt handbok för yrkesverksamma visuella kreatörer.

Rättigheter, skyldigheter, förhandlingar, offerter och fakturor. För kreatörer som arbetar på frilansbasis krävs färdigheter utöver det kreativa skapandet. För att stärka visuella kreatörer i sin vardag har Svenska Tecknare tagit fram handboken: Konsten att leva på det vi gör.

Konsten att leva på det vi gör ­är en handbok med viktig information tänkt att stärka yrkesutövare inom Svenska Tecknares fält. Handboken berör situationer som visuella kreatörer kan möta i sin frilanstillvaro och tips på hur de situationerna ska hanteras. Genom guidning och rätt information är tanken att yrkesutövare lättare ska agera på ett sätt som ger hållbarhet för den enskilde och i branschen, och bidra till att respekten för yrkeskåren bibehålls.

– Förhoppningen är att illustratörer, tecknare, grafiska formgivare och andra inom vårt fält ska använda handboken lite som ett uppslagsverk. Vad gäller om upphovsrätt eller hur ska jag tänka kring arvodet? I publikationen kan de få hjälp på vägen så att det blir enklare att leva på sitt kreativa yrke, säger Nille Svensson, vice ordförande i Svenska Tecknare och grafisk formgivare.

Nille Svensson. Foto: Märta Thisner.

Konsten att leva på det vi gör är framtagen av bland annat Svenska Tecknares jurister och arvodesrådgivare. Den skickas ut till alla medlemmar i föreningen och finns även tillgänglig för nedladdning på Svenska Tecknares webb.

– Vi vill att handboken sprids, refereras till och används av såväl medlemmar som icke-medlemmar. Allt för att höja professionaliteten i branschen och skapa stabila förutsättningar för ett hållbart yrkesliv där fler kan bidra till en rikare visuell kultur i Sverige, säger Nille Svensson.

Handboken är framtagen av bland annat Svenska Tecknares jurister och arvodesrådgivare och skickas ut till alla medlemmar i föreningen. Är du inte medlem och vill ha ett tryckt exemplar maila info@svenskatecknare.se. Den finns även tillgänglig för nedladdning här.

Digital presentation av handboken
Måndagen den 13 mars kl 14 håller Nille Svensson en presentation av arbetet med Konsten att leva på det vi gör och vilka insikter detta ledde till. Delta via denna länk.

Release av handboken i Stockholm och Göteborg
Den 9 mars är det release i Stockholm på Stora Nygatan 7 och 14 mars i Göteborg på Göteborgs bildverkstad
.
Läs mer under Rådgivning
Konsten att leva på det vi gör hittas på våra Rådgivningssidor och här som pdf Handbok-Konsten att leva på det vi gör-Svenska Tecknare-2023.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.