Lyssna! med Ruben Pater

Välkommen på höstens andra Lyssna! med sektionen för grafisk form/design hos Svenska Tecknare. Den 25 oktober mellan 19.00 och 20.00 blir det samtal med Ruben Pater på temat design och aktivism. Välkommen på detta samtal om hur designbranschen kan bli mer hållbar. Öppet för alla!

Här finns länken till Lyssna! med Ruben Pater

Om Ruben Pater

Ruben Pater är en holländsk formgivare, författare och lärare i visuell kommunikation. Paters kombinerar grafisk design, journalistik och aktivism för att belysa visuell kommunikation och dess effekter.

Paters  första bok The Politics of Design (2016), är en praktisk guide för ansvarsfull visuell kommunikation i ett globalt samhälle. 2021 gavs hans andra bok ut: CAPS LOCK, How Capitalism Took Hold of Graphic Design, and How to Escape from It.Boken går igenom hur grafisk design och kapitalism är sammanlänkade, vilket han menar har lett till att grafisk design ofta syftar till att öka tillväxt och försäljning av varor och på så sätt bidrar till ett ohållbart samhälle. Genom att lyfta exempel på radikal designpraxis som utmanar marknadens behov frågar Pater sig om en etisk grafisk formgivning är möjlig.
.

Ruben Pater. Foto: Privat.

Lyssna på samtalet tillsammans

Samtalet sker digitalt onsdagen den 25 oktober mellan klockan 19 och 20 och arrangeras av sektionen för grafisk form och design (GF) hos Svenska Tecknare. I Umeå och i Malmö är du välkommen att lyssna och ställa frågor tillsammans med GF-sektionen! Möts upp på Strandgatan 32 hos eXpression Umeå (i köket på plan 3) eller gå till Green Studio på Föreningsgatan 43 i Malmö. Dörrarna öppnar klockan 18.30. Vi bjuder på dryck och lättare tilltugg.

För att lyssna tillsammans i Malmö eller Umeå behöver du anmäla dig. Det gör du via formuläret på denna länk. OBS! Lyssna! tillsammans i Stockholm är inställt!

Alla som är intresserade är välkomna att lyssna på samtalet. Vill du hellre ta del av Lyssna! på egen hand finns länken tillgänglig och är öppen för alla. Du behöver inte vänta på att bli insläppt eller få inbjudan. Länken finns längst upp i inlägget här.

Hantverkargatan 45K är Svenska Tecknares lokaler. Foto: Jenny Gustafsson.

Om samtalet: Design ≠ activism

Detta Lyssna! med Ruben Pater kommer att handla om design och aktivism med utgångspunkt i Paters arbete. Ämnen som berörs är hur grafisk design och hållbarhet kan höra ihop när mycket design görs i syftet att sälja produkter. Frågor som kommer att diskuteras hur vi kan arbeta med design på ett mer hållbart sätt annat än bara för att skapa tillväxt. Hur kan den designen se ut? Samtalet hålls på engelska. Välkomna!
.

About the talk in English

The current crises are asking of designers to do more than just increasing shareholder value. But if the design profession came into being precisely because products needed to be sold, so how do we escape this paradox? We can start by expanding the current, narrow definition of design to serve the needs of the planet instead serving profit. What will such a design for degrowth look like and how can we begin to imagine a sustainable design for the future?

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.